Γιατί η Πέπα το γουρουνάκι είναι «απλά ένα ενοχλητικό παλιόπαιδο»

Ποτέ ξανά δεν έχω ταυτιστεί τόσο πολύ με μία άποψη, όσο με αυτή, την οποία εκφράζει μια αρθρογράφος του Guardian και έχει να κάνει με την «Πέππα το γουρουνάκι».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η αρθρογράφος του Guardian, Arwa Mahdawi και μητέρα ενός νηπίου, χαρακτηρίζει την Πέππα ως ένα «ενοχλητικό παλιόπαιδο».

Ποια είναι η «Πέππα»

Η Πέππα είναι ένα γουρουνάκι που ζει με τον μικρό της αδερφό Τζορτζ, τη Μαμά Γουρουνάκι και τον Μπαμπά Γουρουνάκι. Τα αγαπημένα πράγματα της Πέππα περιλαμβάνουν τα παιχνίδια, το ντύσιμο, τις μέρες έξω από το σπίτι ενώ οι περιπέτειες της τελειώνουν πάντα αισιόδοξα με δυνατά γέλια.

Η Πέππα, επισκέπτεται επίσης τον παππού και τη γιαγιά, ενώ η καλύτερη της φίλη είναι η Σούζυ η προβατίνα.

Γενικά οι χαρακτήρες έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά (ζουν σε σπίτια, φορούν ρούχα, πηγαίνουν σχολείο, εργάζονται, κλπ.), αλλά διατηρούν και τα χαρακτηριστικά των ζώων (π.χ. τα γουρουνάκια λατρεύουν τα λασπόλουτρα, κλπ.).

Κατατάσσεται στην κατηγορία «κινουμένων σχεδίων προσχολικής ηλικίας» και είναι βρετανικής προελεύσεως. Η πρώτη προβολή έγινε το Μάιο του 2014 και πλέον μεταδίδεται σε περισσότερες από 180 χώρες.  Έχει μεταγλωττιστεί σε 40 γλώσσες. Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η Πέππα μαθαίνει στα παιδιά βασικά πράγματα για τη ζωή, την κοινωνία και την καθημερινότητα, με τρόπο που είναι απλός και κατανοητός. Δηλαδή, βοηθάει τα παιδιά να διαμορφώσουν προσωπικότητα, κατανοώντας τα βασικά.

Το πείραμα με την αγγλική προσφορά

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η Πέππα είχε δικό της hashtag (#PeppaEffect) το οποίο δημιουργήθηκε όταν οι Αμερικανοί Αμερικανούς γονείς,  διαπίστωσαν πως τα παιδιά τους, μιλούσαν με βρετανική προφορά, όπως ακριβώς και η Πέππα.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει και η αρθρογράφος του Guardian. Όπως λέει η ίδια «ήθελα απεγνωσμένα το… Αμερικανάκι μου νήπιο να αναπτύξει αγγλική προφορά. Έτσι, πριν από λίγο καιρό, επινόησα ένα πονηρό σχέδιο: να επιμηκύνω τους φθόγγους της με τη δύναμη της Πέππα».

Τα συμπεράσματα

Αυτό που ανακάλυψε η ίδια βλέποντας το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο είναι ότι: «Στη Πέππα, δεν φαίνεται να υπάρχουν μαθήματα ζωής: απλά αποκαλεί συνέχεια τον μπαμπά της χοντρό, κουτό και πηδάει σε λασπωμένες λακκούβες».

«Δώδεκα χιλιάδες επεισόδια της Peppa αργότερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι το πείραμά μου πήγε πολύ στραβά. Η Πέππα έχει στιγμές ξεκαρδιστικής μικροπρέπειας  αλλά, γενικά, είναι ένα ενοχλητικό παλιόπαιδο» αναφέρει.

Πρόκειται επίσης, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη για ένα γουρουνάκι ενίοτε εριστικό, καθώς έχει την τάση να τσακώνεται με τον αδερφό της Τζώρτζ και να μην τον συμπεριλαμβάνει στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες της ως μεγάλη αδερφή του.

Περιττό να μιλήσουμε και για τον παππού γουρουνάκι, ο οποίος τα ξέρει όλα και συχνά – πυκνά στήνει στον τοίχο τον μπαμπά γουρουνάκι.

Τι λένε όμως τα παιδιά για την Πέππα. Όταν επισήμανα στο δικό μου νήπιο τα… κακώς κείμενα της Πέππα, μου είπε επίσης ότι «θέλει να κερδίζει πάντα και συνέχεια θυμώνει». Ωστόσο, πέντε λεπτά αργότερα την έβλεπε στο τάμπλετ να λέει: «πόσο πολύ μου αρέσουν οι τηγανίτες».