Cropped Logo Ypen 2 32x32

Πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη 23 Απριλίου φυσικό φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Τη χθεσινή ημέρα το φαινόμενο ήταν έντονο οπτικά, κυρίως τις απογευματινές ώρες, παρόλα αυτά οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκεντρώσεων που καταγράφηκαν στους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, που λειτουργεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3).

Σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου από τις μέχρι τώρα μετρήσεις προβλέπεται ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 στους σταθμούς του δικτύου θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα (>150μg/m3). Εκτιμάται, ωστόσο, από τις μετεωρολογικές προβλέψεις σταδιακή αποκλιμάκωση εντός της ημέρας.

Η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα είναι φυσικό φαινόμενο, αρκετά σύνηθες για την εποχή και οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις που καταγράφονται δεν οφείλονται σε εκπομπές σωματιδίων από  ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας για τα πολύ υψηλά επίπεδα των συγκεντρώσεων ΑΣ10 και εκδόθηκε η προβλεπόμενη ενημέρωση για την προστασία του πληθυσμού (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/12354-systaseis-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-thn-prostasia-ths-dhmosias-ygeias ).

Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις ωριαίες τιμές συγκεντρώσεων για κάθε σταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://84.205.254.113/airqualmap/leafletmap.html του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ανανεώνεται ανά ώρα.

The post Πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα appeared first on .