Ποιος δήμος είναι αντιμέτωπος με το φαινόμενο της λειψυδρίας

Στο ελάχιστο πρέπει να περιοριστεί η χρήση του νερού για να μην κινδυνεύσει από το φαινόμενο της λειψυδρίας ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση του ο δήμος που συνυπογράφει και η Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση: «Το 2024, αποτελεί την δεύτερη σε σειρά χρονιά με εξαιρετικά μειωμένες βροχοπτώσεις για την Περιφέρεια Κρήτης.

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, ο κίνδυνος λειψυδρίας είναι έντονος και δεδομένου ότι στόχος μας είναι η ομαλή υδροδότηση όλων των οικισμών (που διαχειρίζεται η Δ.Ε.Υ.Α. ή ο Δήμος), θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούμε με ορθολογικό τρόπο για οικιακή χρήση αποκλειστικά και μόνο.

Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου και η Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου απευθύνουν έκκληση προς όλους του κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους καλλιεργητές:

1. Να μειώσουν τις καταναλώσεις και την άσκοπη χρήση του νερού (σπατάλη),

2. Να φροντίσουν να διορθώσουν άμεσα τυχόν διαρροές εντός των οικιών – αγροτεμαχίων,

3. Να ελέγχουν προληπτικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα εσωτερικά δίκτυα των τουριστικών μονάδων,

4. Να ενημερώνουν άμεσα την Δ.Ε.Υ.Α. για τυχόν διαρροές στα κοινόχρηστα δίκτυα,

5. Να μην πλένουν πεζοδρόμια ή οδούς,

6. Να μην πλένουν αυτοκίνητα,

7. Να αποφεύγεται το πότισμα του γρασιδιού

8. Να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση πλυντηρίου ρούχων

9. Να σταματήσει η Άρδευση Πάρκων και Γηπέδων

10. Να τοποθετηθούν αυτόματες βάνες στα εξωτερικά ντουζ

11. Να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων κολυμβιτικών δεξαμενών (πισίνες)

Ενημερώνουμε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και θα πρέπει όλοι οι δημότες να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο συλλογικά.

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Όπως αναφέρει ο Δήμος σε ανακοίνωση του, σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα μέτρα δεν εφαρμοστούν από όλους ή δεν καταστούν δυνατά να ελέγξουν την ζήτηση, η ΔΕΥΑ Σελίνου θα αναγκαστεί να λάβει Κατασταλτικά μέτρα σε όλο τον Δήμο με:

• Απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών καθώς και απαγόρευση ποτισμάτων όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

• Απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης σε μη βασικές χρήσεις (πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.).

• Περιοδικές Διακοπές Νερού

• Αύξηση του τιμολογίου για τις μεγάλες καταναλώσεις

Τέλος, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου δεν φέρει καμία ευθύνη στην περίπτωση που μειωθεί ή σταματήσει η παροχή φυσικών πηγών ή γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η ποσότητα του αντλούμενου νερού».