peloponnese.eventswp contentuploads201603cropped p 32x32 561c29c297434988f956daf5974cd68f8bbf3e6b 6

Βαρκάδα στον… Άδη

Στο Ταίναρο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι βρισκόταν µία από τις εισόδους για τον κάτω κόσµο… Οι µανιάτες ψαράδες µάλλον πιστεύουν το ίδιο, γι αυτό και σου δείχνουν µια µικρή τρύπα στο βράχο, στη δυτική πλευρά της χερσονήσου και επιµένουν πως αυτή είναι η πύλη του Άδη! Από το χωριό Κότρωνας λοιπόν, παίρνετε καϊκάκι για να πάτε στην εν λόγω τοποθεσία, και να κάνετε µια αλλόκοτη αλλά συναρπαστική µυθική βαρκάδα.

Το σκάφος παραπλέει όλη την Προσηλιακή Μάνη κι εσείς θαµάζετε από µακριά τον αγέρωχο όγκο του όρους Σαγιάς, στα ριζά του οποίου υψώνονται οι µανιάτικοι πύργοι από τους πάµπολλους µικρούς οικισµούς όπως τα Χαλίκια, το Νύφι, η Κοκάλα, ο Άγιος Κυπριανός και ψηλά στις πλαγιές η Λάγια. Περνάτε τον ασφαλή όρµο του Πόρτο Κάγιο και µπαίνετε στο Πόρτο Στέρνες. Εδώ βρισκόταν ένα πασίγνωστο στην αρχαιότητα ψυχοποµπείο. Τόπος δηλαδή όπου οι ζωντανοί έρχονταν να κουβεντιάσουν µε τις ψυχές των αγαπηµένων τους νεκρών. Εκεί αξίζει να δείτε το λαξευτό κανάλι στην ανατολική πλευρά του όρµου, το οποίο, (σύµφωνα µε περιγραφή του Παυσανία), ακολουθούσαν οι ψυχές στην κάθοδό τους προς τον Άδη. Και µιας και θα βγείτε στη ξηρά, δείτε και τα λιγοστά λείψανα από το ιερό του Ταινάριου (ή Γαιήοχου) Ποσειδώνα. Οι χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής, αιώνες µετά, έφτιαξαν µε τις πέτρες του ναού του Ποσειδώνα το πανάρχαιο εκκλησάκι των Αγίων Ασωµάτων (ή Ασώµατου), δίπλα στον αρχαίο ναό.

Αφού δείτε όλα αυτά τα ωραία, παραπλεύστε το φοβερό Ταίναρο και φτάσατε επιτέλους στην πύλη του Άδη! Δέος και µοναδικά αισθήµατα προκαλεί η µυθική σπηλιά. Αν µάλιστα έχει κύµα -που έρχεται από το πέλαγος ανεµπόδιστο – καλύτερα να µην µείνετε εκεί για πολύ. Γυρίστε στο Πόρτο Στέρνες για να τσιµπήσετε λίγο σύγλινο µε µια δροσερή ντοµατοσαλάτα στο εκεί µικρό ταβερνάκι. Κι αφήστε τον Άδη στην ησυχία του…

The post Βαρκάδα στον… Άδη appeared first on Peloponnese Events.