peloponnese.eventswp contentuploads201603cropped p 32x32 561c29c297434988f956daf5974cd68f8bbf3e6b 5

Η ωραία του Πάρνωνα…

…είναι η Καστάνιτσα! Είναι ίσως το οµορφότερο χωριό της Τσακωνιάς και του Πάρνωνα και ένα από τα οµορφότερα της Ελλάδας. Θα το δείτε καθώς ανεβαίνετε από τον Άγιο Ανδρέα, να λάµπει κατάλευκο µέσα στα καστανοδάση, ως ένα εξαίσιο έργο των παλιών ασβεστάδων κατοίκων του. Τα σπίτια του χωριού σχηµατίζουν έναν γοητευτικό λαβύρινθο απλωµένο στην πλαγιά. Όλα είναι πέτρινα, ασπρισµένα µε ασβεστολάσπη και οι στέγες είναι σκεπασµένες µε σταχτοπράσινο σχιστόλιθο του Πάρνωνα. Όπως θα διαπιστώσετε οι καµάρες, τα τόξα, οι µικρές λουλουδιασµένες αυλές, δίνουν έναν πολύ ροµαντικό τόνο στο χωριό, µια εικόνα µυθική, παραµυθένια. Αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα χτισµένα από λαγκαδιανούς µαστόρους πριν από 300 χρόνια.

Θα ευχαριστηθείτε περίπατους γύρω από την κεντρική πλατεία και καθώς θα ανακαλύπτετε άλλη µια φωτογενή γωνιά του χωριού, θα φτάσετε στη Μεταµόρφωση του Σωτήρος (του 1780), το µητροπολιτικό ναό του χωριού. Έχει ξύλινο τέµπλο ρώσικης κατασκευής, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης σε ένα πλούσιο κάτοικο της Οδησσού ο οποίος, λέει, καταγόταν από την Καστάνιτσα! Στη νότια άκρη του χωριού πάνω σε βράχο, στέκει και ο πύργος Καψαµπέλη µε µια εντυπωσιακή θέα στα γύρω δάση. Οι ντόπιοι διηγούνται ότι εκεί µαζεύονταν τα γυναικόπαιδα για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Τούρκων. Η πλατεία της Καστάνιτσας είναι µικρή αλλά γραφικότατη, οι άνθρωποι του χωριού λίγοι αλλά φιλόξενοι και οι γωνίες για να το φωτογραφίσετε είναι αµέτρητες και πολύ βολικές. Ίσως πρόκειται για το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας!

Φεύγοντας απ’ την Καστάνιτσα µην ξεχάσετε να πάρετε, τι άλλο; γλυκό κάστανο από ντόπια κάστανα τα οποία εδώ αφθονούν. Αν δεν βιάζεστε, αξίζει να ακολουθήστε την καταπληκτική δασική διαδροµή ως το χωριό Πολύδροσο (παλιά Τσίντζινα) µέσα στα µυθικά ελατοδάση του Πάρνωνα.

The post Η ωραία του Πάρνωνα… appeared first on Peloponnese Events.