Μακρόν: Πιθανότατα θα διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, με την ευκαιρία της σημερινής (14 Ιουλίου) εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου «ως πολεμικό όπλο» και εκτίμησε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία – όπως ανέφερε – η χώρα του θα βοηθήσει.

 

«Να μην πάμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις το φθινόπωρο θα είναι σκληρότερες, επισημαίνοντας πως η Γαλλία θέλει να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς η ίδια να εμπλακεί, δηλαδή χωρίς να γίνει παγκόσμιος πόλεμος.

Ειδικά για τα ζητήματα της άμυνας, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η αύξηση των δαπανών των ενόπλων δυνάμεων ήταν τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να είναι κατά τα επόμενα σημαντική, αναφέροντας πως η Γαλλία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαΐκής άμυνας, ο ρόλος της οποίας θα πρέπει να είναι, όπως είπε, συμπληρωματικός προς εκείνον του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν κι αλλού… πορτοκαλιές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας, όπως είπε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Όσο για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της χώρας του, ο Μακρόν αναφέρθηκε καταρχήν σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65

Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της γαλλικής αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, αλλά και υπέρ της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ως το 2030.

Επί του θέματος αυτού, μάλιστα, ανέφερε ότι η Γαλλία μαζί με την Δανία έχουν τους περισσότερους φόρους στην Ευρώπη, αλλά και τα πλέον γενναιόδωρα ασφαλιστικά συστήματα. Και προσέθεσε ότι στόχος του δεν είναι να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογία και, άρα, θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Για την Uber: «Θα ξαναέκανα το ίδιο»

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν ρωτήθηκε για το σκάνδαλο των ημερών, που αφορά στις επαφές του με την αμερικανική εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών Uber: «Αν το έκρινα απαραίτητο, θα ξαναέκανα ό,τι έκανα», επανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομίας και ότι οι δραστηριότητές του ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Uber δημιούργησε θέσεις εργασίας, τις οποίες οι εταιρείες ταξί δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν εξαιτίας του ολιγοπωλιακού τους χαρακτήρα.