peloponnese.eventswp contentuploads201603cropped p 32x32 561c29c297434988f956daf5974cd68f8bbf3e6b 4

Σαπιέντζα, ένα νησί γεμάτο μυστικά

Η Σαπιέντζα είναι το µεγαλύτερο από τα νησιά Οινούσσες που βρίσκονται µπροστά στις νοτιότατες ακτές της Μεσσηνίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου µπορείτε να φτάσετε µε µικρά καΐκια που εκτελούν δροµολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Μα για να δείτε ένα θαύµα της µοραΐτικης φύσης, το εντυπωσιακό κουµαρόδασος της Σαπιέντζας.

Το καϊκάκι θα σας αφήσει στο µόλο στα Μαγαζάκια, απ’ όπου µε µια σύντοµη πεζοπορία µέσα στα θεριεµένα πουρνάρια, στα λούπινα και τις σκυλοκρεµµύδες, θα φτάσετε στο κέντρο του νησιού όπου θα δείτε ένα µεγάλο κιτρινοπράσινο ξέφωτο τριγυρισµένο από δάση. Είναι η Σπαρτόλακκα, µια µεγάλη έκταση από ξερό άργιλο και απολιθωµένη γύρη που σχηµατίζει ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο. Τα απάτητα δάση ολόγυρα, είναι αόρατα από τη θάλασσα και θυµίζουν ζούγκλα! Οι πλαγιές σκεπάζονται από αγριελιές, ασπαλάθια, πυκνά πουρνάρια, φιλύκια, αριές, µυρτιές, και αγριολούλουδα που µοσχοβολάνε. Πάνω απ’ όλα όµως εδώ, στο κέντρο του νησιού, υπάρχει ένα µεγάλο θεόπυκνο µυθικό δάσος από κουµαριές. Είναι κουµαριές, αλλά όχι οι γνωστές θαµνώδεις κουµαριές που ξέρετε: αυτές είναι ολόκληρα δέντρα 10 και 15 µέτρα ψιλά! Τα κούµαρα δε που κάνουν, είναι σα µικρά µήλα! Το κουµαροδάσος της Σαπιέντζας σε µια έκταση 24 εκταρίων έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνηµείο της Φύσης από το 1986.

Στα δάση και τα πουρναροτόπια της Σαπιέντζας ζουν µικρά κοπαδάκια από αγριοπρόβατα µουφλόν, κρητικοί αίγαγροι (κρι κρι), πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, µπεκάτσες, τσίχλες και λοιπά αγριοπούλια. Τα ζώα δεν είναι ιδιαίτερα άγρια και θα τα δείτε από αρκετά κοντά. Μη ξεχάσετε να έχετε µαζί σας ένα ζευγάρι κιάλια ή µια κάµερα µε δυνατό τηλεφακό. Κυρίως θα δείτε θηλυκά µουφλόν όταν έρχονται να πιουν νερό στις γούρνες της παραλίας ή στα βοσκοτόπια του Σπαρτόλακκα, ίσως και κάποια κρι κρι.

Ένα εύκολο µονοπάτι θα σας οδηγήσει στο φάρο µε την πανοραµική θέα. Ο πέτρινος φάρος της Σαπιέντζας που χτίστηκε το 1890, λειτουργεί από το 1989 µε αυτόµατο φωτοβολταϊκό σύστηµα και έτσι σήµερα δεν κατοικείται. Καθίστε στον περίβολό του και απολαύστε ένα από τα οµορφότερα δειλινά στο Ιόνιο σε ένα µυθικής οµορφιάς και γαλήνης τοπίο. Μόνο ο αέρας ακούγεται. Συχνά δε ούτε αυτός…

The post Σαπιέντζα, ένα νησί γεμάτο μυστικά appeared first on Peloponnese Events.