Νέες τηλεδιασκέψεις για τα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περίπου το 50% των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους, για να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Κατά τις πληροφορίες, κάποια θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αναμένεται να «κλειδώσουν» εντός της ημέρας και να κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν μαζί με το κύριο πακέτο των προαπαιτούμενων έως το βράδυ της Τρίτης.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Οι πιστωτές έχουν συνδέσει την καταβολή του 1 δισ. ευρώ με την υιοθέτηση 13 προαπαιτούμενων και η πρόοδος της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων αυτών αποτέλεσε το θέμα συζήτησης των υφυπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

«Επτά (7) από τα 13 έχουν τώρα ολοκληρωθεί» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή.

«Όλα τα υπόλοιπα και όλα τα άλλα σχετικά αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ελληνικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης. Μια έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές θα ακολουθήσει την Τετάρτη» σημείωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πρώτη έκθεση συμμόρφωσης υπάρχει ήδη και σε αυτήν καταγράφονται αστερίσκοι για τα θέματα που δεν έχουν κλείσει ακόμη.

Οι εκκρεμότητες, μεταξύ αυτών θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής, πρόκειται να κλείσουν σε τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα.

Οι ρυθμίσεις που θα προκύψουν, πιθανότατα θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο και θα ψηφιστούν έως το βράδυ της Τρίτης.

Στόχος είναι την Τετάρτη να συνεδριάσει το EuroWorking Group για να δώσει το «πράσινο φως» για την υποδόση, και έως την Παρασκευή να έχει εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.