Κοροναϊός: Η Oμικρον καλπάζει στην κοινότητα – Χρειάζονται μέτρα πριν το φθινόπωρο

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού καθώς και οι μολύνσεις αυξάνονται αλλά και παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ το τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμα ορατό, ανέφερε ο  Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον», προσθέτοντας πως υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του μήνα.

«Η Όμικρον καλπάζει στην κοινότητα. Έχει τεράστια μεταδοτικότητα» υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στην κατάργηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και το πλύσιμο των χεριών.

Πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Παράλληλα, τόνισε ότι οι παραλλαγές δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αναφέρθηκε και στην υποπαραλλαγή «Κένταυρος» για την οποία είπε ότι αν εξελιχθεί παρόμοια με την Όμικρον 5 μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Η Όμικρον παρακάμπτει εύκολα την άμυνα που προσφέρουν στον οργανισμό τα εμβόλια», σημείωσε ο κ. Σπαντιδέας, μιλώντας στον ANT1, και ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή ξεκίνησε από την Ινδία και πλέον έχουν καταγραφεί περιστατικά σε 14 χώρες.

Σχετικά με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων είπε ότι αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί πολύ νωρίτερα και όχι το φθινόπωρο. «Να επαναξιολογηθεί η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό», υπογράμμισε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κρούει κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές λόγω κοροναϊού, και για ακόμα μία φορά δεσμεύονται κλινικές για περιστατικά κοροναϊού σε βάρος των γενικών περιστατικών.

«Ασκείται πίεση λοιπόν στα νοσοκομεία. Για άλλη μια φορά, προσαρμόζεται η λειτουργία των νοσοκομείων, δεσμεύοντας κλινικές για περιστατικά κοροναϊού, σε βάρος των γενικών περιστατικών. Γι’ αυτό και βλέπουμε αύξηση των ράντζων».

«Αποδεκατισμένο προσωπικό»

«Πιέζεται το αποδεκατισμένο προσωπικό», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

«Δουλεύουμε εφέτος με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. Συνταξιοδοτήσεις, άδικες χωρίς κανένα υγειονομικό ωφελος αναστολές εργασίας, νοσήσεις κ.λπ.».

«Μάσκες, μάσκες, μάσκες»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνιστά μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας.  Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Μάσκες, μάσκες, μάσκες! Προσοχή». Παράλληλα, ζητά από την πολιτεία ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση του ΕΣΥ.