Σάμος: Ολονύχτια μάχη για να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που συνεχίζει να καίει σε δύσβατη δασική έκταση στη Σάμο, την ώρα που στο νησί επικρατεί θλίψη για το  τραγικό συμβάν με την πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο ξεκίνησε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριάς Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Έφτασαν ενισχύσεις

Στο νησί έχουν φτάσει ενισχύσεις από πεζοπόρα τμήματα της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο νησί μίλησε το πρωί στο MEGA, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο μαίνεται ακόμη σε σημεία.

Τρεις οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ έχουν ζητηθεί ενισχύσεις στα μέσα κατάσβεσης.

«Η φωτιά πηγαίνει ανάλογα με τη διεύθυνση και τη διάθεση του ανέμου» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ερωτώμενος για την αιτία της φωτιάς, απάντησε πως στο σημείο όπου ξεκίνησε δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη παρουσία.

«Το νησί έχει πάρα πολύ καλή οργάνωση και από την πυροσβεστική και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι άνεμοι που έπνεαν, ήταν τέτοιοι που δεν σου άφηναν περιθώρια να ελπίζεις» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος εκτίμησε πως έως τις μεσημβρινές ώρες η φωτιά θα έχει οριοθετηθεί.

Δείτε βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς

Κάηκαν σπίτια και μοναστήρι

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν μέχρι το βράδυ 49 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, ενώ στη μάχη είχαν ριχτεί και  υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.