Μάνδρα: Εισαγγελική έφεση στην αθωωτική απόφαση για τη φονική πλημμύρα

Έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, με βάση την οποία αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία για την υπόθεση με τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017 η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και τέσσερις ακόμα κατηγορούμενοι ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η άσκηση της έφεσης αφορά, εκτός από την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, δύο ακόμα πρόσωπα από το Δασαρχείο και άλλα δύο από την Πολεοδομία, που θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο όταν η υπόθεση αυτή εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, μετά από πολύμηνη διαδικασία, είχαν αθωωθεί από το σύνολο των αδικημάτων για τα οποία είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Ποιοι καταδικάστηκαν

Αντίθετα το δικαστήριο είχε κηρύξει ενόχους οκτώ κατηγορούμενους που σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκαν ένοχοι για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 6 χρόνια, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Πρόκειται για δύο αντιπεριφερειάρχες, κατά τον επίμαχο χρόνο, την τότε δήμαρχο Μάνδρας και πέντε τότε στελέχη, της Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας αστυνόμευσης ρεμάτων, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως έξι χρόνια με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Τι απαντά η Ρένα Δούρου

Μετά την εξέλιξη αυτή ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρένας Δούρου, Θεόδωρος Σχοινάς σε δήλωσή του επισημαίνει ότι :

«Η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησης της καθώς είχε παρέλθει το 10ημερο που προβλέπεται από την απόφαση επί της αθώωσης ή της ενοχής. Επίσης είναι παντελώς αναιτιολόγητη και έγινε για να καταστεί η κα Δούρου πολιτικά όμηρος εν όψει των εκλογών».