Σπριντ από την κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση το μήνυμα που έφθασε από την Φρανκφούρτη ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει μεν, αλλά ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο, Πέμπτη, την επαναφορά του waiver, δηλαδή την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν έχουν κλείσει οριστικά τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, είναι να δοθεί αύριο η έγκριση της ΕΚΤ υπό όρους, δηλαδή να ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει οριστικά η μάχη των προαπαιτουμένων.

Εκτός βεβαίως αν γίνει η ανατροπή, δηλαδή συμφωνηθούν και ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group ώς αύριο. Χθες πάντως αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε και νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο και στους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να κάνει σπριντ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο σχεδιασμός της προβλέπει να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις σήμερα κιόλας και να ψηφιστούν έως την Παρασκευή και «αν προλάβουμε την Πέμπτη». Χθες το βράδυ σχετική ανακοίνωση έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με νέα τηλεδιάσκεψη και σε τεχνικό επίπεδο, γι’ αυτό και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που πράγματι σημειώθηκε σε πολλά από αυτά, κάποια παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η κατάργησή του θα αρχίσει σταδιακά από 1ης Ιουνίου και όχι αναδρομικά. Έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, περίπου 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει με την επίσπευση της οριστικής κατάργησης του επιδόματος τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά, με τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να πωλούνται  σε funds, με εξαίρεση αυτά που έχουν δοθεί για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. στους πυρόπληκτους και τους σεισμόπληκτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι προκειμένου να επέλθει συμφωνία τώρα, ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή που οδεύει προς μετάθεση για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων και για την ασφάλιση των επαγγελματιών που ζουν σε μικρές πόλεις και χωριά (κάτω των 2.000 κατοίκων).

Αισιοδοξία εξέφραζαν χθες και πηγές του υπουργείου Ενέργειας για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του AΔΜΗΕ, για το οποίο οι δανειστές έχουν ζητήσει να αφήνει η διάταξη περιθώρια εναλλακτικής λύσης, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.