Διατήρηση της αξιολόγησης CCC για την Ελλάδα δείχνει η Fitch

Σε διατήρηση της αξιολόγησης CCC για την Ελλάδα προσανατολίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, θεωρώντας ότι παρά το γεγονός πως μειώνονται οι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι για τη χώρα μας βραχυπρόθεσμα, η αναβολή της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους ενέχει πολιτικούς κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο για μία νέα κρίση ρευστότητας αυτό το καλοκαίρι και δημιουργεί κίνητρα για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, όμως -όπως συμπληρώνει- «εξαιτίας της μικρής ελάφρυνσης του χρέους που προσφέρεται εκ των προτέρων, με τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, σταδιακά μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικώς αμφιλεγόμενα μέτρα τα οποία απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος».

Η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε στάδια και εξαρτημένη από την απόδοση του προγράμματος μπορεί να δίνει κίνητρα στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τους στόχους του προγράμματος. Ωστόσο, με δεδομένη την πορεία της απόκλισης στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του 2018 θα μπορούσε να χαθεί, παρά τη συμφωνία για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν η υπό όρους συμφωνία της Τετάρτης για σημαντική ελάφρυνση χρέους φανεί στους Έλληνες πολιτικούς ή τους πολίτες ως μία μακρινή ή ανέφικτη προοπτική.

»Ένα ερωτηματικό, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μέτριες κατά τα επόμενα χρόνια, σημαντικές αυξήσεις στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ακολουθήσει μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η πιστοληπτική μας αξιολόγηση «CCC», την οποία επιβεβαιώσαμε το Μάρτιο, αντανακλά τους κινδύνους για την υλοποίηση του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει η Fitch.