peloponnese.eventswp contentuploads201603cropped p 32x32 561c29c297434988f956daf5974cd68f8bbf3e6b 3

Περπατώντας στο απολιθωμένο δάσος στα Βάτικα

Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα,στη χερσόνησο του Μαλέα, στο Λακωνικό νότο, έκπληξη και δέος προκαλούν οι απολιθωµένοι κορµοί ενός παλαιολιθικού δάσους, µάρτυρες ενός µακρινού παρελθόντος. Ελάτε να το δείτε, είναι µοναδικό και σπάνιο! Το απολιθωµένο δάσος του Καβοµαλιά είναι ένα µεγάλο θαύµα της λακωνικής φύσης, ένα µυθικό µνηµείο. Είναι η πρώτη φορά που σε µια συγκεκριµένη περιοχή ανακαλύπτονται τόσες εκατοντάδες ριζικοί κόµβοι ηλικίας 2-3 εκατοµµυρίων ετών που µάλιστα δεν απολιθώθηκαν από τέφρες ηφαιστείου, αλλά «ασβεστώθηκαν» από την άνοδο της θάλασσας. Υπάρχουν πολλοί απολιθωµένοι φοίνικες αλλά και κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα, µε κορµούς που έχουν διάµετρο από 0,5 έως 1 µέτρο και ύψος έως 2 µέτρα!

Αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις τότε θα βρείτε τµήµατα απολιθωµένου δάσους σε µια τεράστια παράκτια έκταση που ξεκινάει από την Αγία Μαρίνα στον Καβοµαλιά και φτάνει στον Κάµπο Βοιών και την Ελαφόνησο! Το πιο ενδιαφέρον τµήµα του βέβαια, είναι το κοµµάτι κάτω από την Αγία Μαρίνα (θα το βρείτε πανεύκολα, υπάρχουν πινακίδες) και λίγο ανατολικότερα στον Κόρακα, όπου υπάρχει και ο ψηλότερος κορµός, ο «άνθρωπος» όπως τον λένε οι ντόπιοι.

Ορισµένους κορµούς τους διαπερνάει η θάλασσα και ξεπηδάει από µέσα τους σαν σιντριβάνι! Ολόγυρα στην ακτή και ακόµη πιο βαθιά στους γύρω αγρούς, θα περπατάτε ανάµεσα σε πουρνάρια και σκίνους που είναι φυτρωµένοι σε χώµα ολόγεµο µε όστρακα, κοχύλια, αστερίες, καβούρια και άφθονα απολιθώµατα. Η οµάδα του Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ευ. Βελιτζέλου που µελετάει το απολιθωµένο δάσος έχει συντηρήσει 33 απολιθωµένους κορµούς στην Αγία Μαρίνα και στον Κόρακα ώστε να «αδιαβροχοποιηθούν και να µην τους διαβρώνει άλλο η θάλασσα. Αξίζει µάλιστα να κάνετε µια βουτιά από τα βράχια του απολιθωµένου δάσους µε τη µάσκα σας για να δείτε µέρη του… υποβρυχίως στο ρηχό βυθό!

The post Περπατώντας στο απολιθωμένο δάσος στα Βάτικα appeared first on Peloponnese Events.