ΑΠΕ: γουρούνια παράγουν καθαρή ενέργεια

Κοινοποίηση στο Facebook

Tweet στο Twitter

Ανανεώσιμη ενέργεια από την κοπριά γουρουνιών παράγουν δύο αμερικανικές εταιρείες εναλλακτικής ανανεώσιμης ενέργειας που συνεργάζονται με τον κολοσσό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας Smithfield Food.

Η εταιρεία ABUTEC που εδρεύει στο Κένσο της Τζώρτζια και η Roeslein Alternative Energy που εδρεύει στο Σεντ Λούις του Μιζούρι θα λαμβάνουν τις τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων που παράγουν τα δύο εκατομμύρια γουρούνια της Smithfield Food και θα συγκεντρώνουν το βιοαέριο για να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Τα ζώα στα χοιροστάσια της Smithfield μπορούν να δώσουν 62 εκατ. λίτρα βιοαερίου.

Η Roeslein χρησιμοποιεί ένα σύστημα προσρόφησης για τον καθαρισμό του αερίου που απομακρύνει ακαθαρσίες και περιττές ουσίες παράγοντας φυσικό αέριο κατάλληλο για έγχυση στους κεντρικούς αγωγούς.

Σε περίπτωση πλεονάσματος ή διακοπής της λειτουργίας του συστήματος καθαρισμού για συντήρηση, το πλεονάζον βιοαέριο θα καίγεται σε έναν ειδικό καυστήρα εσωτερικής καύσης με αποδοτικότητα 98%.

—Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα χοιροστασίου και υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης παράγει και πουλάει από το 2010 ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καμποχώρι Ημαθίας.

Το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα. Τα 80 με 110 KW ικανοποιούν τις ανάγκες της μονάδας, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Συνολικά στην Ελλάδα περισσότερες από 120 βιομηχανίες αξιοποιούν ενεργειακά τα απόβλητά τους, είτε από αστικά απορρίμματα και βιομάζα, είτε από άλλα φυτικά και δασικά υπολείμματα, όπως καυσόξυλα, πριονίδια, κουκούτσια και ελαιοπυρήνες, σύμφωνα με στοιχεία του 2012.

Μάλιστα από το 2009 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προγράμματα καλλιέργειας αγριαγκινάρας, μισχάνθου και ινώδους σόργου στην Κοζάνη, το Αμύνταιο και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, για την ενεργειακή αξιοποίηση των φτηνών και αποδοτικών φυτών.

econews