Αλεξιάδης: Ειδικό καθεστώς για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με κάρτα

Υπό προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί το μέτρο της πληρωμής των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική κάρτα, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης του ιατρικού κλάδου και πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Ακόμη δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι) και καταστάσεις ασθενών (έκτακτα περιστατικά κ.α.). Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση με τις τράπεζες για να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στην χρήση των πιστωτικών καρτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως είναι τα στελέχη των τραπεζών. Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται και θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό. Λέμε ΝΑΙ στη χρήση πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν από το προεδρείο του ΙΣΑ και προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι γιατροί προτείνουν να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ, άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων και υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Τελος, ο ΙΣΑ υπέβαλε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας αίτημα του συμψηφισμού των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, με οφειλές που έχουν αντίστοιχα προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία οι γιατροί και να δοθεί το δικαίωμα να τιμολογούνται οι υπηρεσίες που παρέχονται με την είσπραξη των χρημάτων κι όχι με την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας.

Μαίρη Μπιμπή