Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας: ο Ομπάμα “βουλιάζει” τον λιγνίτη

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο απομάκρυνσης από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή με παράλληλη υποστήριξη της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια (Clean Power Plan) παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα 3 Αυγούστου και σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο αποτελεί «το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό βήμα» που έχουν κάνει ως σήμερα οι ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγαλύτερη πηγή επιβλαβούς ρύπανση από άνθρακα […] Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχαν όρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις ποσότητες ρύπανσης που μπορούν να απελευθερώνουν στον αέρα» είχε δηλώσει την Κυριακή, στην πρώτη παρουσίαση του σχεδίου.

Το σχέδιο προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από το 2022 με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 32% έως το 2030 με έτος βάσης το 2005.

Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του μεριδίου του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή σε 27% το 2030 έναντι 39% το 2014 και ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 22% σε 28%. Το ενεργειακό μείγμα θα συμπληρώσουν το φυσικό αέριο με 30% και η πυρηνική ενέργεια (η οποία επίσης πριμοδοτείται ως πηγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών) με 20%.

Ήδη στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία παροπλισμού παλαιών και ρυπογόνων θερμοηλεκτρικών μονάδων άνθρακα (διαβάστε σχετικά στο econews).

—Τσινάει το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων

Η πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, αλλά και πολιτειακές αρχές.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός του άνθρακα θα σημάνει αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και θα πλήξει την ευστάθεια και την αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της διαλείπουσας παραγωγής και της μεταβλητότητας των ΑΠΕ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζεμπ Μπους -σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον η  οποία θέτει στην αιχμή του δόρατος της προεκλογικής της εκστρατείας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εργαλείο τις ΑΠΕ– απέρριψε το σχέδιο με το επιχείρημα ότι «αμέτρητοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν για όλους».

Πάντως ο Ομπάμα ανέφερε ότι περιλαμβάνονται μέτρα που θα «μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος».

Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει προσφυγές στα ομοσπονδιακά εργαστήρια, όπως αυτή που έχει προαναγγείλει ο Εθνικός Μεταλλευτικός Σύνδεσμος.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 26 με 28 τοις εκατό έως το 2025 με βάση τα επίπεδα του 2005.

econews