“Ναι” στα προαπαιτούμενα από 230 βουλευτές – Οι διαρροές και ο Βαρουφάκης

Με 230 θετικές ψήφους υιοθετήθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα βρήκε ευκαιρία για να γράψει μια ακόμα μακροσκελή επιστολή στην οποία εξηγεί τους λόγους της επιλογής του.

«Όχι» ψήφισαν 63 βουλευτές (31 εκ των οποίων από τον ΣΥΡΙΖΑ) και παρόντες δήλωσαν πέντε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι», 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου Αλεξάνδρα Τσανάκα.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Κασιμάτη Νίνα, Τζίκα Κωστοπούλου.

Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την Πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.

Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης. Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

—Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.

«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι με τίμια διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να αποτρέψει το grexit. «Ποτέ το εθνικό νόμισμα και η δραχμή δεν αποτέλεσαν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η χρεοκοπία θα έπληττε πιο πολύ τους αδύναμους.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Νίκο Βούτση εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά «αναδέχεστε την ιδιοκτησία του προγράμματος». Επέμεινε στη «θεσμική εκτροπή», όπως είπε, της επιστολής της ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί θεσμικά. «Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση» είπε.

Τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες ότι είναι διασφαλισμένοι οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό και η κυβέρνηση δεν απαντά σε ποια χέρια θα βρεθούν τα «κόκκινα δάνεια». Δεν βαρεθήκατε την «καραμέλα» ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Σόιμπλε, δήλωσε.

Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Το Ποτάμι) δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση και ότι δεν χρειάζεται κάποιο μέτρο για την εξυγίανσή τους, αλλά «πρέπει να ηρεμήσουμε τον κόσμο» και αυτός θα επιστρέψει τις καταθέσεις του. Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πίστη και ηρεμία, τόνισε. Ας κλείσουμε τη συμφωνία. Ας σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα», κατέληξε ο εισηγητής του Ποταμιού.

«Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία και παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι και ομαλές οι συνθήκες». «Να μην βλέπουμε μόνο το γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ουσία είναι ότι στις 12 Ιουλίου οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε.

Πέρα από τα αλληλοχειροκροτήματα με την κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να δώσετε μια απάντηση ως πότε θα την ανέχεστε έως πρόεδρο του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκηςστην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας: «Για εμάς είναι ξεκάθαρο: πρέπει να κατέβει από την έδρα, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι, να πάψει να προβάλει τα συμφέροντά της».

Αλήθεια και πραγματικότητα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας : «Όχι άλλα ψέματα και υπεκφυγές». Ο κίνδυνος του grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας.

«Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να κυβερνήσει. Είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με τις δυνάμεις που στήριξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και να υπάρξει νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, αν δεν διαθέτετε τις δυνάμεις, πείτε το. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» ανέφερε η κ. Γεννηματά, ζητώντας παράλληλα αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δίνει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Οι πρώην κυβερνήτες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο της ΝΔ τους κάλεσε: «Πάμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη χώρα». Το θέτουμε τώρα, να ψηφίσουμε την άλλη εβδομάδα για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για τη μείωση του μισθού μας κατά 30%, είπε. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ακόμη πως «έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί αυτούς που λήστεψαν τη χώρα να τους φυλακίσουμε».

«Είμαι θιγμένος, γιατί αναγκάζομαι για λόγους εθνικής ανάγκης να παρέχω την ανοχή μου στην κυβέρνηση» απάντησε από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλοςκαι ζήτησε δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης.

Υπάρχει η αντίληψη κάποιων που ταυτίζουν την Ευρώπη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων , δήλωσε ο υπουργός; Επικρατείας Νίκος Παππάςυπογραμμίζοντας πως το ερώτημα δεν είναι πλέον μέσα ή έξω από την Ευρώπη, το ερώτημα είναι ποιά Ευρώπη. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την πολιτική της , είπε ο κ . Παππάς υπογραμμίζοντας ακόμη πως είναι ξεκάθαρό ότι το θέμα του χρέους είναι πλέον στο τραπέζι.

Πραγματικό πραξικόπημα αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ένας εκβιασμός και πειθαναγκασμός της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, ένας εκβιασμός που μετακυλύεται στη Βουλή ώστε και αυτή με τη σειρά της να υποκύψει, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι κάποιοι εντός της Ευρώπης εκβιάζοντας την κυβέρνηση θέλουν να απελπίσουν συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς. «Δεν θα τους αποκαλέσω ξανά θεσμούς, γιατί έχουν εξωθεσμική συμπεριφορά» είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι τιμά την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του Πρωθυπουργού.

—Οι εξηγήσεις Βαρουφάκη

Τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε το νομοσχέδιο εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης με ανακοίνωσή του. Όπως είναι γνωστό ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε καταψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα την περασμένη Τετάρτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είχαμε καταφέρει να μην αναφέρεται το Μνημόνιο (MoU) πουθενά.

Στην θέση του, ως προϋποθέσεις για την επιτυχημένη αξιολόγηση, υπήρχε αναφορά σε κατάλογο δικών μας μεταρρυθμίσεων οι οποίες έπρεπε να κατατεθούν τρεις μέρες αργότερα και να γίνουν αμέσως μετά αποδεκτές από τους θεσμούς.

Πράγματι, την 23η Φεβρουαρίου, με δική μου υπογραφή, κατατέθηκε ο κατάλογός μας. Το Σαββατοκύριακο μεταξύ 20ης και 23ης Φεβρουαρίου εργαστήκαμε πυρετωδώς και ήμασταν, βέβαια, σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή την επομένη, την 24η Φεβρουαρίου, στο teleconference όπου το Eurogroup θα ενέκρινε, μετά από πρόταση των θεσμών, τον κατάλογό μας.

Ο τελικός κατάλογος που εν τέλει έστειλα στους θεσμούς αργά το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου (βλ. εδώ ) περιείχε τις δικές μας προτεραιότητες (π.χ. αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων κλπ) και κάποιες δικές τους απαιτήσεις.

Στις δικές τους απαιτήσεις, που είχα συνηγορήσει να τις δεχθούμε ως αντάλλαγμα των δικών μας προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβάνονταν τα δύο μέτρα που καλείται απόψε να ψηφίσει το Κοινοβούλιο: (Α) Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και (β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγίανση» τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων (BRRD).

Από τότε γνώριζα ότι οι τροποποιήσεις στον ΚΠΔ έσφυζαν από κινδύνους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των ασθενέστερων μερών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ή νοικοκυριών, ενώ το καλύτερο που μπορούσε να πει κανείς για την οδηγία περί «εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν ότι, επί της ουσίας, ήταν μια τρύπα στο νερό (καθώς εξασφάλιζαν νομικά τις εγγυημένες καταθέσεις χωρίς να εξασφαλίζουν την χρηματοδότηση του ταμείου που θα τις… εξασφάλιζε). Όμως, έκρινα ότι, στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας, αν ήταν να διαφυλάξουμε σημαντικές κόκκινες γραμμές μας (π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα που να μην ξεπερνούσαν το 1%, το πολύ 1,5%, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα,  χαμηλό ΦΠΑ), ΚΠΔ και BRRD δεν αντιπροσώπευαν μεγάλες υποχωρήσεις. Για αυτό τον λόγο συμπεριέλαβα αυτά τα δύο προαπαιτούμενα στον δικό μας κατάλογο .

Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας έντιμης συμφωνίας.

Σήμερα υπάρχει μια λίστα που υπαγόρευσε η τρόικα εξ ολοκλήρου.

Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.

Τον Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες.

Επί πλέον, στο κείμενο που είχα στείλει στους θεσμούς τον Φεβρουάριο δεσμευόμουν «σε έναν νέο ΚΠΔ» (to a new Civil Code) και όχι βέβαια στον ΚΠΔ που θα μας υπαγόρευαν εκείνοι. Ούτε θα διανοούμουν ποτέ ότι η κυβέρνησή μας θα δεχόταν την διαδικασία του κατεπείγοντος, αρνούμενη (καθ’ υπαγόρευσιν της τρόικας) όλες τις τροποποιήσεις, καταργώντας ουσιαστικά το Κοινοβούλιο.[i]

Την περασμένη Τετάρτη δεν είχα επιλογή παρά ένα βροντερό ΟΧΙ. Ήταν το δικό μου «όχι», που ήρθε να προστεθεί στο 61,5% των συμπολιτών μας, σε συνθηκολόγηση που βασίζεται στην λογική της ανυπαρξίας εναλλακτικής (στην γνωστή TINA – there is no alternative) την οποία απορρίπτω τριανταπέντε χρόνια τώρα και στις τέσσερις ηπείρους που έχω ζήσει.  Σήμερα, απόψε, τα δύο μέτρα που είχα τον Φεβρουάριο προτείνει ο ίδιος έρχονται στην Βουλή με τρόπο που δεν μπορούσα να έχω φανταστεί τότε και που δεν μας τιμά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όμως εξήγησα σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο “Γιατί καταψήφισα” , στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης.

[i] Σήμερα το πρωί, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετείχα, διαπίστωσα πως ούτε ένας βουλευτής δεν συμφωνούσε με τον νέο ΚΠΔ, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού δικαιοσύνης. Επρόκειτο για ένα θλιβερό θέαμα».