Τα μικροσωματίδια από τους βενζινοκινητήρες καταστρέφουν τους πνεύμονες

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν οι βενζινοκινητήρες των οχημάτων, παλαιάς αλλά και νέας τεχνολογίας που πληρούν τις πρόσφατες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές (Euro 5), είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι διεισδύουν στους πνεύμονες των ανθρώπων.

Διεθνής επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει και ο κ. Κώστας Σιούτας, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Ν.Καλιφόρνια προειδοποιεί ότι οι τεχνολογικές βελτιώσεις στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες δεν συνεπάγονται μειωμένους κινδύνους για την υγεία.

Οι καύση της βενζίνης οδηγεί στην εκπομπή δευτερογενών μικροσωματιδίων, δηλαδή σωματιδίων που παράγονται στην ατμόσφαιρα μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα μικροσωματίδια αυτά έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός χιλιοστού του χιλιοστού και αποτελούν έως το 90% των συνολικών μικροσωματιδίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Σημειώνεται ότι οι βενζινοκινητήρες εκπέμπουν και πρωτογενή μικροσωματίδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον επτά εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι συμβαίνουν διεθνώς εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

—Η έρευνα και οι κίνδυνοι

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαριάν Γκάιζερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης και τον Γιόζεφ Ντόμεν του Ινστιτούτου Πάουλ Σέρερ της Ελβετίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, μελέτησαν την τοξικότητα των σωματιδίων που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές των σύγχρονων βενζινοκινητήρων Euro 5.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν καλλιέργειες κυττάρων από ανθρώπινους πνεύμονες, τόσο υγιών και όσο ασθενών ανθρώπων, σε διάφορα επίπεδα σωματιδίων. Η μελέτη έδειξε ότι ο κυτταρικός θάνατος αυξάνει όσο μεγαλώνει η ποσότητα των σωματιδίων στον αέρα, καθώς τα δευτερογενή σωματίδια προξενούν άμεση βλάβη στον ιστό των πνευμόνων.

Επιπλέον, τα σωματίδια έχουν έμμεση επίδραση, καθώς εξασθενούν τις αμυντικές λειτουργίες των πνευμόνων. Εξαιτίας της ρύπανσης, όπως είπε η Γκάιζερ, μειώνεται η ικανότητα των κυττάρων των πνευμόνων να αντιδρούν κατάλληλα στις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς. Η ζημιά στα κύτταρα γίνεται ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις σωματιδίων, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο όριο ασφαλείας.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως όσους πάσχουν από άσθμα, κυστική ίνωση και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.