Διχασμένοι οι οικονομολόγοι για το αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η παράλειψη της πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ αύριο Τρίτη, όμως το αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ ή όχι παραμένει “στην κόψη του ξυραφιού”, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε περισσότερους από 70 οικονομολόγους που διενήργησε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ποσοστό που δίνουν οι οικονομολόγοι για την πιθανότητα να μην αποπληρωθεί την Τρίτη η δόση στο ΔΝΤ ανέρχεται στο 90%. Ωστόσο, η πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μπορεί να αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα απότομα από το 30% στο 45%, αλλά η άποψη ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ παραμένει πλειοψηφική.

“Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος θα πάνε σε παράταση μετά το τέλος της παράτασης, και είναι ακόμα πιθανό να βρεθεί μία λύση στο τελευταίο, τελευταίο λεπτό για να επαναλάβει ολόκληρη την κρίση μετά από μερικούς μήνες πάλι”, εκτιμά ο Kit Juckes της Societe Generale. “Ή μπορεί να συμβεί μία καταστροφή”, σημειώνει.

Από τους 72 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, ένας ανέφερε πως πλέον η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ενώ αντίθετα δύο οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, παρά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές μπορούν να διατηρηθούν για μία μακρά χρονική περίοδο, χωρίς να επηρεαστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Copyright © 2012 – 2015 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.