Ανοιχτό αφήνει η Λαγκάρντ το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Περιθώριο συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, προειδοποιώντας ωστόσο για κυρώσεις αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

«Σε ό,τι αφορά το Ταμείο, η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Όταν είναι έτοιμοι να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup απουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τις τελευταίες λίγες μέρες δείξαμε επανειλημμένα τη θέλησή μας να υπάρξει πρόοδος, την ελαστικότητά μας για αυτό στο οποίο μπορούν να προσαρμοστούν.

»Και παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε. 

Προειδοποίησε πάντως ότι το ΔΝΤ περιμένει την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου έως την Τρίτη.

«Εάν δεν πληρώσουν έως το βράδυ της Τρίτης υπάρχει σειρά διαδικασιών τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσω.

»Όμως τεχνικά, εάν μία χώρα δεν πληρώσει στην ώρα της, αρχικά τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο. Οι συνέπειες είναι ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ έως ότου πληρώσει.

»Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει» δήλωσε.